Wanneer sofrologie en schilderen op nummer elkaar ontmoeten

Schilderen op nummer: Een sofroloog beantwoordt onze vragen

 

We interviewden Mélanie Butruille, een sofroloog in Frankrijk, om te praten over haar werk en de integratie van schilderen op nummer in haar therapieën. In een wereld waarin welzijn en gezondheid een fundamentele plaats innemen, wenden steeds meer mensen zich tot de sofrologie om aan hun stress te werken en hun levenskwaliteit te verbeteren.

 

 


1/ WAT HOUDT JE WERK IN, WAT ZIJN DE PRINCIPES VAN DE SOFROLOGIE?


Sofrologie helpt het evenwicht tussen emoties, gedachten en het lichaam tot stand te brengen EN/OF te versterken om de kwaliteit van het leven te verbeteren (stressmanagement, emotioneel beheer, zelfvertrouwen, slaapstoornissen bijvoorbeeld).

Het is veel meer dan een therapie, het is een trainingsmethode waarmee de persoon vaardigheden kan ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om het dagelijks leven beter te beheersen.

Sophrologie kan ook gebruikt worden om je voor te bereiden op een angstopwekkende gebeurtenis (examens, mondelinge examens, rijexamens, enz.). Of om te begeleiden bij een medische behandeling (behandeling van verslavingen, chemotherapie, operatie...).

Veel artiesten en topsporters gebruiken het om hun stress te beheersen. Het helpt ook zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Naast de therapeutische deugden is sophrologie een manier van leven. Het kan deel uitmaken van een meer globale aanpak die bijvoorbeeld sport, meditatie, yoga, enz. combineert. Hoewel sofroloog in wezen de stem gebruiken als ondersteuning, en dus deelnemen aan een wijziging van de bewustzijnstoestand, is sofrologie anders dan hypnose. Het maakt namelijk deel uit van een persoonlijke en meer globale benadering, die zelfrealisatie en autonomie bevordert.


3/ WELKE METHODEN GEBRUIK JE IN DE SOFROLOGIE?


Tijdens een individuele sessie is de uitwisseling met de persoon de eerste stap, misschien wel de belangrijkste, omdat ik hem zo kan leren kennen, naar hem kan luisteren en zijn behoeften en verwachtingen kan begrijpen. Actief luisteren is daarom de eerste methode.

Ik gebruik dan ademhalingstechnieken, lichamelijke ontspanning en visualisatie.

 

4/ KUN JE ONS MEER VERTELLEN OVER "KUNSTZINNIGE THERAPIE"?


Dit is een techniek die ik gebruik in groepssessies. Tijdens deze activiteit worden de deelnemers bevrijd van alle weerstand en geven ze zich zonder terughoudendheid over. Het is een activiteit waardoor ze zich op iets anders kunnen richten dan de zorgen van het dagelijks leven, waardoor ze afstand kunnen nemen van het leven en hun angsten, de dingen op een andere manier kunnen bekijken en op een positieve manier van gedachten kunnen wisselen.


5/ HOE GEBRUIKT U DE SCHILDEREN OP NUMMER IN UW WORKSHOPS EN INTERVENTIES IN HET verpleeghuis?


Voor of na een sofrologiesessie presenteer ik de schilderen op nummer als hulpmiddel om hetzelfde gevoel van welzijn en ontspanning te bereiken.

Bewoners van bejaardentehuizen zitten vaak met veel "lege" tijd, die ze in beslag nemen door moeilijke momenten na te spelen en hun aandacht te richten op hun pijn(en), waardoor ze in een diep gevoel van onrust blijven.

 

6/ WELKE VOORDELEN HEB JE BIJ JE PATIËNTEN GEZIEN BIJ HET MAKEN VAN HUN SCHILDEREN OP NUMMER?


De activiteit van het schilderen op nummer leidt ertoe dat ze zich concentreren, zodat ze urenlang aan hun canvassen kunnen werken en onder hun ogen het landschap zien verschijnen dat we ons in de sofrologie-sessie hebben voorgesteld.

Hun feedback is zeer positief, ze laten me weten dat ze nergens meer aan denken, zelfs niet aan het verstrijken van de tijd, en laten me een glimp opvangen van een moment in hun leven.

"Ik dacht nergens aan, zoals toen ik met mijn vader aan het tuinieren was", "hetzelfde gevoel toen ik truien aan het breien was voor mijn kinderen". 

Tijdens dit moment buiten de tijd zijn ze opener, bevrijd en vertellen ze me over hun gedachten en gevoelens, die ze soms lange tijd hebben achtergehouden.


7/ WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR HUN LEVEN EN HUN GEZIN?

 

kunstzinnige therapie schilderen op nummers

 

 

Daarna stellen we de schilderen op nummer tentoon in de gemeenschappelijke ruimte, waar de families tijd komen doorbrengen met hun ouderen. Het is voor hen een bron van trots om uit te leggen dat ze hebben bijgedragen aan de resultaten.

Een jonge vrouw van in de twintig, die haar grootmoeder kwam bezoeken, ontdekte de schilderen op nummer en kocht er op haar beurt twee... een prachtig moment van overdracht.


8/ WELKE MODELLEN BEVEELT U AAN VOOR WELKE LEEFTIJDSGROEPEN?

 

kunstzinnige therapie schilderen op nummers

 

Tieners houden van moderne schilderen op nummer zoals de aap met koptelefoon op model, of dieren bijvoorbeeld. Ik vond het erg leuk om met hen te werken aan het schilderen op nummer van het katje reflecterende tijger. Het is een heel mooie metafoor waarmee we konden praten over zelfvertrouwen, het beeld van anderen op ons, eigenwaarde....

Volwassenen zullen zich wenden tot de herinnering aan een reis of een decoratie voor een specifieke kamer (waar het nuttig zal zijn).

De senior kiest een doek met een lage moeilijkheidsgraad, zodat de te schilderen delen groot genoeg zijn, en kiest meestal een kleurrijk landschap.

 

Veel dank aan Mélanie Butruille voor deze getuigenis.