hoe werkt schilderen op nummers?

Ontdek de praktische tips van onze trouwe klant Robert om goed van start te gaan met het maken van een schilderen op nummer

 

 

hoe schilderen op nummer

 

 

1) HEBT NOG NOOIT GESCHILDERD: JE BENT OP DE JUISTE PLEK!

 

Ook ik had nog nooit geschilderd! Schilderen op nummer is een uitstekende manier om met kunst te beginnen zonder ervaring. Het is een creatieve hobby die iedereen kan starten, er is echt geen leeftijd om te beginnen. Zowel jongeren als senioren doen het (Figured'Art Info: we hebben klanten ouder dan 90 jaar die elke dag schilderen op nummer).

Deze hobby is ontspannend en stelt u in staat om innerlijke vrede te vinden terwijl u uw creativiteit ontwikkelt. Als ik het kon, geloof me, dan kun jij het ook!

De doeken zijn genummerd overeenkomstig met de nummering van de kleine verfpotjes. (bijvoorbeeld de kleur van pot nummer 5 moet worden aangebracht op alle gebieden van het doek met nummer 5)

Zie je? Niets te ingewikkeld!

 

hoe schilderen op nummer

 

 

 2) KIES DE JUISTE MOEILIJKHEIDSGRAAD

 

Het was mijn vrouw die me kennis liet maken met schilderen op nummer. Ik begon met zeer eenvoudige modellen, wat me de kans gaf om geleidelijk te leren zonder ontmoedigd te raken. Op elke collectiepagina op figuredart.com kunt u filteren op moeilijkheidsgraad met 3 niveaus voor schilderen op nummer:

  • Gemakkelijk
  • Gemiddeld
  • Complex

Ik raad je ten zeerste aan om hetzelfde te doen door "gemakkelijke" ontwerpen te kiezen, ten minste voor je eerste 2 schilderen op nummer. Zoals bij elke activiteit moet je stap voor stap leren. Dit zal u voorbereiden om in de toekomst meer complexe werken te schilderen.

 

3) DE KITS ZIJN 100% KLAAR VOOR GEBRUIK

 

Je hebt niets nodig voordat je begint met schilderen op nummer. Geen mix nodig voor de verfpotten. Als je sommige verven iets vloeibaarder wilt maken, voeg dan een druppel water toe (echt niet meer). De 3 kwasten zijn genoeg. Persoonlijk koop ik geen eigen kwasten, ik gebruik degene die bij elke Figured’Art-kit zijn geleverd en dat werkt prima voor mij. Zorg ervoor dat het doek op een plat oppervlak ligt en dat de verfpotten binnen handbereik zijn om goed te beginnen. Zorg er ook voor dat je een glas water bij de hand hebt om je kwasten gemakkelijk schoon te maken wanneer je van kleur wisselt.

 

4) REINIGING VAN DE KWAST: DE SLEUTEL TOT EEN SCHONE EN PRECIEZE SCHILDERING!

 

Neem een glas water zodat je je kwast gemakkelijk kunt schoonmaken. Maak de kwast schoon nadat je een kleur hebt gebruikt. Het gebruik van een doek is handig om de kwast na het schoonmaken te drogen. Sla deze cruciale stappen niet over, want ze zullen zorgen voor precieze en levendige kleuren op je schilderij!

 

hoe schilderen op nummer

Een goede reiniging van je kwast voor een schitterend schilderen op nummer!

 

5) ZORG DAT JE COMFORTABEL ZIT

 

Als je op een opgerolde canvas schildert, raad ik je aan om aan tafel te werken met alle benodigdheden binnen handbereik. Je kunt ook het canvas op een kartonnen oppervlak leggen en de uiteinden vastplakken zodat het plat en zonder vouwen ligt. Weet dat je het doek kunt strijken voordat je begint met schilderen op nummer (aan de achterkant, niet op het bedrukte oppervlak) om eventuele kleine vouwen te verwijderen. Voor degenen die op een opgespannen doek werken, kun je comfortabel werken op een schildersezel die bijvoorbeeld op een bank of tafel is geïnstalleerd.

Ter informatie, er zijn ook precisie loepbrillen die handig zijn om je ogen niet te vermoeien tijdens het schilderen op nummer. Er zijn regelmatig kleine gebieden te schilderen die uiteindelijk een uitzonderlijk resultaat opleveren.

 

6) WEES METHODOLOGISCH

 

Om te voorkomen dat je constant je penselen moet schoonmaken, adviseer ik je om min of meer één kleur en één gebied tegelijk te doen. Begin aan één kant en schilder alle zones met een specifiek nummer. Voor grote gebieden, begin met het schilderen van de kruispunten en vul deze daarna volledig in. Als je klaar bent met het schilderen van een specifieke kleur, maak dan je penselen schoon en ga verder naar het volgende gebied. Elk kit bevat 3 penselen, voor kleine zones gebruik je de kleinste penseel en voor grote zones zijn de grotere penselen perfect geschikt.

 

7) NEEM JE TIJD

 

Wees niet gehaast. Als je begint met het schilderen van je verf op nummer, zorg dan dat je comfortabel zit en zo min mogelijk afleiding hebt. Ik schilder meestal gedurende sessies van 2 uur. Voor mensen met een druk leven is deze activiteit aan te raden 's avonds en in het weekend, dit zal je in een perfecte staat van ontspanning brengen en je hoofd leegmaken. Voor mij lijkt dit veel op meditatie door middel van kunst. Duidelijk verdwijnen alle opgebouwde stress en vermoeidheid na verloop van tijd. Het kost tijd om het complete kunstwerk te laten verschijnen en het is vaak een magisch moment om je schilderij tot leven te zien komen. Aarzel niet om afstand te nemen en goed te visualiseren wat je aan het doen bent, dit zal je nog meer motiveren.

 

8) JE PENSEELSTREKEN WORDEN ZONDER INSPANNING BETER

 

Ik heb meer dan 30 schilderijen gemaakt in een periode van 12 maanden. Zonder dat ik het in de gaten had, werd ik steeds handiger met mijn penselen. Als je begint met een eenvoudige schilderen op nummer en geleidelijk aan probeert om meer complexe werken te schilderen, gebeurt dit vanzelf.

 

9) STANDAARD MAAT EN GROTE MAAT

 Ik heb schilderen op nummer van alle maten gemaakt. Voor beginners zijn standaard doeken van 40x50cm perfect geschikt, vooral omdat Figured'Art meer dan 300 modellen op voorraad heeft voor levering binnen 3 dagen. Persoonlijk, en met ervaring, vind ik het leuk om grote formaten te maken. Als je problemen hebt met je zicht, zijn grote maten ook ideaal omdat de te schilderen gebieden groter zijn, hoewel het langer duurt om te maken.

 

10) VOLG DE GENUMMERDE GEBIEDEN

 

Over het algemeen kun je de nummers op de nauwgezet volgen, althans bij je eerste werken. Natuurlijk ben je vrij om te experimenteren en vooral als je de kleurovergangen wilt verzachten. Je kunt de "Zig Zag techniek" proberen, waarbij je aan de uiteinden van 2 zones schildert om de kleuren te mengen en de kleurovergangen natuurlijker te maken.

 

hoe schilderen op nummer

 

 

11) VOEG MEER LAGEN VERF TOE INDIEN NODIG

 

Laat de verf altijd goed drogen voordat u een nieuwe laag aanbrengt op dezelfde plek. Het doek absorbeert de verf geleidelijk, dus het is nodig om te wachten om het resultaat van de droge verf te zien en alleen een nieuwe laag aan te brengen indien nodig. Soms kunnen de nummers nog zichtbaar zijn bij lichte kleuren, dus een nieuwe laag aanbrengen zal ze doen verdwijnen. Persoonlijk vind ik de kleur die ik het moeilijkst vind, gek genoeg rood, dus ik breng regelmatig meerdere lagen aan.

 

12) SCHILDEREN OP EEN OPGEROLD DOEK OF EEN DOEK DAT AL OP EEN RAAM IS GEPLAATST, NAAR KEUZE

 

Ik houd van een unieke stijl voor mijn schilderijen, dus het hangt af van ieders wensen. Over het algemeen schilder ik eerst mijn schilderen op nummer zonder raamwerk, voor diegene die ik daarna bij een lokale ambachtsman laat inlijsten. Maar u kunt ook een doek kopen met een houten raamwerk of een doek op een raamwerk gespannen (super mooi en ideaal om cadeau te geven) als u een kit wilt die 100% klaar is om te schilderen op nummer. Als u van plan bent om uw doek direct met het houten raamwerk op te hangen, dan kunt u de marges van het doek schilderen met de kleuren van de nabije gebieden en dat zal een unieke touch geven aan uw schilderen op nummer, om te voorkomen dat de randen wit blijven.

 

13) VOEG EEN LAAGJE VERNIS TOE AAN UW SCHILDERIJ WANNEER DEZE KLAAR IS

 

Niet verplicht, maar ik raad het toch aan, voeg een laagje vernis toe met een oplossing zoals Liquitex. Het is heel gemakkelijk aan te brengen, het duurt slechts 2 minuten en het zal uw schilderen op nummer tientallen jaren in levendige kleuren behouden.

 

14) KIES MODELEN DIE U BEVALLEN

 

Kies modellen die u bevallen, los van het niveau van de moeilijkheidsgraad. Kunst is persoonlijk, we hebben allemaal verschillende smaken en ik weet zeker dat u, net als ik, modellen zult vinden die u aanspreken als u de Figured'Art-schilderen op nummer collectie bekijkt.

 

15) EEN POSITIEVE EN VERSLAVENDE HOBBY

 

In het leven is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Schilderen op nummer maakt integraal deel uit van mijn dagelijkse routine. Ik neem zelfs mijn Figured'Art-kits mee als ik op vakantie ga :)

Robert Lafferty

 

Wat denk je ervan? Als je nog andere adviezen hebt na het maken van je schilderij, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! We zouden graag jouw ervaringen delen met onze hele Figured'Art-community.

Heb je nog niet alles begrepen? Wil je zien hoe het werkt? Bekijk deze video!