Aan de slag met de punch needle

Wat is een Punch Needle? Alles wat u moet weten over DE borduurtechniek van het moment

 

Punch Needle is DE nieuwe, opwindende en modieuze vorm van borduren, geschikt voor alle niveaus. Hiermee kunt u gedurfde accessoires en mooie projecten voor uw interieur maken! In een paar jaar tijd heeft punch needle een explosieve groei in populariteit doorgemaakt, bijna volledig gedreven door sociale media. Hier leggen we uit hoe je je eerste punch needle project maakt.

 

wat is punch needle

WAT IS PUNCH NEEDLE?

 


Een zeer eenvoudige reliëfborduurtechniek, de punch needle maakt gebruik van een "punchnaald" om lussen van draad in de stof te ponsen. Door verschillende soorten wolgaren te combineren (kleuren, materialen, dikte) kun je allerlei onverwachte en leuke resultaten bereiken. Het is een snel en gemakkelijk proces om mee te experimenteren om voorwerpen voor in huis te maken, zoals kussens, schilderijen of om modieuze accessoires te maken. De kunst is de laatste jaren opnieuw uitgevonden en is de perfecte verslavende activiteit geworden voor wie van therapeutische hobby's houdt.


Alvorens de verschillende stadia van de punch needle in meer detail te beschrijven, een beetje geschiedenis... Punch needle dateert minstens uit de middeleeuwen en mogelijk zelfs uit het oude Egypte. De techniek werd gebruikt om religieuze kleding te versieren en om tapijten te maken om de tijd te doden op lange zeereizen. De techniek zou zich in Rusland hebben ontwikkeld, alvorens in de 18e eeuw naar de Verenigde Staten te komen.

 

 

AAN DE SLAG MET PUNCHEN

 

 

wat is punch needle

Punch needle is een zeer gemakkelijke activiteit om te leren en ideaal voor beginners. Het helpt ook om zelfvertrouwen te ontwikkelen en is een leuke activiteit die zeer nuttig is bij kunstzinnige therapie om te leren loslaten en ontspannen. De punchnaald maakt een groot aantal prestaties en projecten mogelijk in creatieve hobby's maar ook in interieurdecoratie, perfect als cadeau-ideeën.

 

 

ALLES WAT JE NODIG HEBT VOOR PUNCH NEEDLE

 

 

wat is punch needle

Voor het maken van borduurwerk in reliëf heeft de punch needle specifieke materialen nodig. De punch needle  kits van Figured'Art voor beginners en liefhebbers omvatten

  • Een 26cm x 26cm voorbedrukt linnen doek
  • Kwaliteitswol: wij zorgen ervoor dat in elke kit voldoende wol wordt aangeboden
  • Een magische naald
  • Een houten trommel met een diameter van 20 cm
  • Een metalen of nylon naaldinrijger

  • Een punch needle tutorial om u te helpen met uw borduurwerk


Wij hebben een verscheidenheid aan modellen geselecteerd, aangepast aan elk van u, volgens uw smaak en voorkeuren: landschappen, personages, dieren... U kunt dus uw keuzes variëren en een uniek model verkrijgen, want hoewel de techniek gebruikelijk is, brengt u uw eigen toets aan het werk. De punch needle vereist enige oefening om de beste resultaten te krijgen. Maar als je eenmaal de juiste bewegingen en het juiste ritme hebt gevonden, zul je snel de gewenste resultaten met precisie bereiken.

 

 

DE STAPPEN VAN PUNCH NEEDLE

 

 

Als je een beginner bent in punch needle, laten we je kennismaken met de verschillende stappen van deze techniek:


1. Voorbereiden van je doek:


Voordat je begint met steken, heb je een strakke doek nodig om op te werken. Hiervoor moet je de stof in het punch needle frame spannen:

 

aan de slag met de punch needle

Maak het frame los door de schroef tegen de klok in te draaien.

 

aan de slag met de punch needle

Plaats de stof op de binnenste ring en blokkeer deze met de andere helft van het frame.

 

aan de slag met de punch needle

Pas de positie van de stof aan en span deze.

 

aan de slag met de punch needle

Draai de schroef van het frame aan, je doek is klaar voor gebruik!


2. Je naald inrijgen


De punchnaald gebruik je om in je doek te 'punchen'. Hiervoor moet je de kleur van het garen kiezen dat je wilt gebruiken en je punchnaald inrijgen:

 

aan de slag met de punch needle

Steek de draaddoorhaler door de steel van de punchnaald tot aan het uiteinde van de handgreep.

 

aan de slag met de punch needle

Aan de handgreepzijde, steek het garen door de lus van de draaddoorhaler.

 

aan de slag met de punch needle

Verwijder de draaddoorhaler aan de naaldzijde om het garen door de punchnaald te trekken.

 

aan de slag met de punch needle

Steek de draaddoorhaler nu door het oog van de naald.

 

aan de slag met de punch needle

Vervolgens trekt u aan de draad om de wol naar buiten te laten komen en past u de lengte van de draad aan die naar buiten komt (7-8 cm). Het mag niet te kort zijn, anders ontsnapt de wol uit de naald, en ook niet te lang, anders hindert het u bij het borduren.


3. Punch! 


U bent nu helemaal klaar om serieus aan de slag te gaan! Het is tijd om te punchen! Houd uw borduurring in de ene hand en uw punchnaald in de andere hand.

 

aan de slag met de punch needle

Steek de naald in de stof totdat de punchnaald volledig is ingedrukt.

 

aan de slag met de punch needle

Houd de punchnaald zo vast dat de wol aan de onderkant van de naald is gepositioneerd. Steek de naald in en druk hem helemaal in, maar haal hem niet van de stof af.

Let op dat de naald zo dicht mogelijk bij de stof blijft. Als de naald te ver naar buiten komt, zal de draad eruit vallen. Door de naald te bewegen, kunt u de volgende steek maken en zal de spanning van de stof de steken op hun plaats houden. Herhaal deze stappen totdat de omtrek van een gebied is voltooid voordat u het interieur vult. Probeer zo regelmatig mogelijk te zijn, door dezelfde afstanden tussen 2 punten te respecteren. Herhaal deze stappen totdat uw stof klaar is. De wol moet losjes zijn op de bol.

 

aan de slag met de punch needle

 

Ga verder met het deel van het patroon van dezelfde kleur en knip de draad aan de achterkant af.

En voilà, uw eerste reliëfsteken zijn klaar! Aan de voorkant heeft u gladde steken en aan de achterkant lusjes! Voor de meer ervarenen onder u, aarzel niet om te variëren door afwisselend te borduren aan de voorkant en aan de achterkant! Als u grote lussen aan de voorkant van de stof wilt, draai deze dan om en steek uw steken aan de achterkant. Dit creëert lussen aan de voorkant en platte en gladde steken aan de achterkant van uw linnen stof. Als u echter de uitstraling van gladde steken verkiest, steek dan aan de voorkant. Met deze twee technieken kunt u contrast creëren en volume toevoegen aan uw werk: lange lussen voor een pluizig uiterlijk of gladde en platte steken, perfect voor kleine figuren of fijne details!

Tot slot kunt u aan de achterkant van uw werk textiellijm toevoegen om ervoor te zorgen dat alles op zijn plaats blijft.

Elk werkstuk is uniek en afhankelijk van waar u heeft gepuncht en de ruimte tussen 2 steken, dus het uiteindelijke resultaat kan verschillen van de afbeelding van het patroon.


4. Te weten


De schuine kant van de punchnaald moet altijd gericht zijn naar het volgende punt. Het is belangrijk om de juiste techniek te hanteren door de naald recht te houden en het oog van de naald altijd naar de stof te richten. U moet de naald altijd horizontaal van rechts naar links laten glijden als u rechtshandig bent, en omgekeerd als u linkshandig bent, terwijl u regelmatige steken maakt. Om de naald te verwijderen, moet u de draad met uw vinger vasthouden en de naald voorzichtig verwijderen om uw steek niet los te maken. U kunt dan de draad afsnijden.

- Verander de richting om te steken, het is niet de bedoeling dat de naald draait, maar wel het frame!

- Begin met kleine oppervlakken en eindig met grotere oppervlakken.

Punchlengte: Als uw te punchen oppervlakte minder dan 5 cm is, moet u minstens 2 tot 3 gaatjes tussen elke punch laten. Voor een iets groter te punchen oppervlak, laat minstens 3 tot 4 gaatjes tussen elke punch en voor een groter oppervlak zoals een achtergrond, laat 4 gaatjes of meer tussen elke punch.

- Als de draad losser wordt tijdens het werk, trekt u gewoon aan de draad aan de achterkant van de punch needle en begint u opnieuw.


5. Ik heb een fout gemaakt bij het punchen, wat moet ik doen?


Maar wat als je niet tevreden bent met je steken? Het kan goed gebeuren dat je niet tevreden bent met de steken die je hebt gemaakt, vooral als je net begint met deze activiteit. Maak je geen zorgen, je hoeft alleen maar de naald op te tillen en voorzichtig aan het garen te trekken om je laatste steken te verwijderen. Om de gaten van eerdere steken te verwijderen, krab je eenvoudig met de punt van de naald over de stof. Als de wol voor een kleur op is, kan het zijn dat u te strak heeft gepuncht; in dat geval kunt u de draad losmaken en opnieuw beginnen, waarbij u grotere ruimtes tussen 2 steken laat.

Nu kun je je kunstwerk thuis tentoonstellen, of, als je van naaien houdt, je punch needle gebruiken op kussens of accessoires! Zodra je begint, kun je niet meer stoppen!