De voordelen van knutselen voor volwassenen

Creatieve hobby's: voordelen voor lichaam en geest


Schilderen, borduren, tekenen, naaien, legpuzzels, boetseerklei... Kinderen en volwassenen houden zich steeds meer bezig met creatieve vrijetijdsbesteding. In eerste instantie zou je kunnen denken dat dit alleen maar handmatige activiteiten zijn. In werkelijkheid zijn hobby's veel meer. Ze maken ons meer ontspannen, zelfverzekerder, minder gestrest en zijn een goede manier om plezier te hebben en tegelijkertijd onze verbeelding en creativiteit te vergroten. Laten we de voordelen van knutselen voor kinderen en volwassenen ontdekken!

Wat is een creatieve hobby?

Een creatieve hobby is elke intellectuele en persoonlijke activiteit waarmee je kunt werken aan je verbeelding en creativiteit bij het maken van voorwerpen of schilderijen. Grofweg omvatten creatieve hobby's alle handmatige activiteiten die creativiteit vereisen om handgemaakte voorwerpen te maken. Het wordt ook wel DIY = " Do it yourself" genoemd.

Of je nu een kind, een volwassene of een senior bent, je kunt altijd en overal genieten van knutselen. Deze activiteiten zijn goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van degenen die ze regelmatig beoefenen. Op internet vind je veel ideeën voor hobby's die weinig accessoires en apparatuur vereisen en tegen betaalbare prijzen worden aangeboden. Met een breed scala aan activiteiten om uit te kiezen, zijn hobby's leuk en plezierig om te doen met familie, vrienden of alleen.


Wat zijn de voordelen van creatieve hobby's?

Naast het stimuleren van de hersenen hebben knutselactiviteiten zoals paint by numbers en diamond painting veel voordelen voor zowel kinderen als volwassenen. Knutselactiviteiten stellen je in staat je te heroriënteren en te ontspannen.


Creatieve hobby's stimuleren de hersenen


Om veroudering en hersenuitputting tegen te gaan is het belangrijk om van tijd tot tijd creatieve activiteiten te doen. Knutselactiviteiten helpen om de beide hersenhelften wakker te houden. Als je een creatieve hobby doet, zoals paint by numbers, analyseert je linkerhersenhelft het te maken patroon en produceert je rechterhersenhelft ideeën die je kunstwerk uniek maken.

 

Creatieve activiteiten bevorderen de concentratie en verminderen stress


Creatieve activiteiten hebben het voordeel dat je je gedachten op één doel richt: het maken van een project. Daarvoor moet je de tijd nemen om na te denken, je voor te stellen en te ontwerpen wat je wilt maken. Dit neemt je vaak weg van je dagelijkse beslommeringen, waardoor je je kunt richten op het moment en weer contact kunt maken met jezelf.

Het is misschien moeilijk te beseffen, maar als je gaat schilderen of tekenen op canvas of papier is je concentratie op zijn hoogst. Leerzaam, leuk en creatief zijn deze hobby's geweldige stressverlagers, hoewel ze wel concentratie vereisen. Door je aandacht te richten op een creatieve activiteit, ben je in staat te ontsnappen aan je dagelijkse stress, waardoor je hersenen kunnen afdrijven naar een andere wereld.

 

Creatieve vrijetijdsbesteding verbetert de waarneming


Het spelen van creatieve spelletjes vergroot het vermogen van de hersenen om verschillende variaties waar te nemen. Zo is het in elkaar zetten van de stukjes van een 2D houten puzzel een zeer belangrijk onderwerp, omdat het de aandacht van de speler wekt en vasthoudt en de waarneming verbetert. Hetzelfde geldt voor paint by numbers. Met deze activiteit kun je jezelf projecteren in andere artistieke passies en een unieke creatie maken met een verscheidenheid aan kleuren.

 

Een artistieke activiteit drukt je creativiteit en emoties uit


Kunst is een bemiddelaar tussen een ondersteuning (schilderen, koken...) en je emoties. Knutselen is dus een gelegenheid om nieuwe activiteiten te ondernemen en je emoties uit te drukken op een kunstwerk dat je gaat maken. Als je gelukkig bent, gaat je keuze gemakkelijk uit naar felle kleuren in een schilderij of een tekening.


Als je daarentegen depressief of verdrietig bent, zal inspiratie moeilijker te vinden zijn. In elk geval ben jij degene die in elk stadium van de creatie beslist, waardoor je kunt kiezen wat je een ontspannen en trots gevoel geeft. Dit maakt hobby's tot een echte emotionele katalysator.


Hobby's ontwikkelen handigheid en zelfvertrouwen


Na verloop van tijd en met ervaring leer je de juiste kleuren bij elkaar te zetten op bijvoorbeeld een schilderij of kralen. Maak je geen zorgen als je niet zo goed bent met je handen. Leef je uit in de activiteiten die je leuk vindt en ontwikkel je vaardigheden. Voor kinderen zijn creatieve activiteiten een betere manier om hun motivatie en motoriek te trainen.

Steun je kind bij het ontwikkelen van hun creativiteit. Bovendien verbetert het oppakken van een creatieve hobby het zelfvertrouwen enorm. Een voorwerp zelf maken (in plaats van het te kopen) en het met je handen hanteren is immers een vorm van persoonlijke prestatie. Aan het eind is er vaak een groot gevoel van trots en dat verhoogt het moreel en het zelfvertrouwen.

 


Knutselideeën voor volwassenen

Tekenen, naaien, versieren, scrapbooking, boetseerdeeg voor kinderen, creatief koken.... Creatieve vrijetijdsactiviteiten bieden een breed scala aan activiteiten. Ze vergen concentratie, betrekken je vaardigheden en creativiteit en helpen je vooruit. Wil je nieuwe creatieve activiteiten uitproberen?


Borduren, een interessante creatieve hobby

Net als sieraden en kralen maken is handborduren een gemakkelijke activiteit om in je eentje te doen. 

Diamond painting is een mix tussen paint by numbers en borduren. Het is een spannende creatieve hobby waarmee je je kunt vermaken en ontspannen. Er zijn veel ontwerpen zoals bloemen, dieren, steden, enz.

Een kit met accessoires is ook essentieel voor het beoefenen van diamond painting. Het bestaat uit een pen, rollen, verlicht tablet, opbergdoos, enz. Deze items zijn ontworpen om het beoefenen van deze creatieve activiteit te vergemakkelijken. Het concept van diamond painting is het plaatsen van de bijgeleverde kleine strass-steentjes op de overeenkomstige symbolen. Uiteindelijk krijg je een prachtig kunstwerk om je interieur mee te versieren. Je kunt het ook aan je kind geven als verjaardags- of kerstcadeau. Het is een leuke afwisseling van het traditionele speelgoed dat in de winkels wordt verkocht.

 

Kruissteek borduren is een goede manier om zonder ervaring te beginnen. Deze creatieve hobby is ontspannend en brengt je innerlijke rust terwijl het je creativiteit stimuleert. Het concept van dit handwerk is om het oppervlak van een canvas te bedekken met een ontwerp van je keuze met behulp van verschillende gekleurde draden om kruizen te vormen. Je hebt een voorbedrukt canvas, een gekleurde papieren gids, een set borduurgarens en een accessoireset met een paar kleine nuttige voorwerpen nodig.


Schilderen op nummer, een spannende activiteit

Vind je schilderen leuk maar heb je geen ervaring? Kies dan voor paint by numbers. Deze methode van kunst en creatieve hobby bestaat uit het schilderen van een werk op een voorbedrukt canvas, verdeeld in een veelheid van genummerde gebieden. Vervolgens schilder je elk genummerd vlak dat overeenkomt met een specifieke kleur met de bijbehorende verfpot.

Op de website van Figured'Art vind je veel ontwerpen met volledige kits inclusief de benodigde schildersmaterialen. Schilderen op nummer volwassenen stelt je in staat om de verschillende gebieden, kleurvariaties en toonveranderingen in een afbeelding te leren herkennen. Met deze leermethode zul je geleidelijk in staat zijn kunstwerken te schilderen vanaf een leeg canvas.

Net als bij diamond painting is een compleet pakket essentieel voor deze creatieve hobby. De kit bevat onder andere een linnen doek in het patroon van je keuze, penselen, genummerde verfpotten, een houten frame (optioneel) en een ophangset. Japans schilderen, bloemen schilderen, landschap schilderen, dieren schilderen... Op de website van Figured'Art vind je een schilderij om je creatieve verlangens te bevredigen en een echt moment van plezier te beleven.

 

De houten puzzel - een stimulerende creatieve hobby


Met montagespellen zoals de houten puzzel kunnen kinderen al op jonge leeftijd leren knutselen. Deze slimme activiteit leert de speler geduld en vastberadenheid. De houten puzzel is een vroeg leermiddel waarbij voorwerpen in elkaar worden gezet van de stukjes die in elkaar passen. Het is veel meer dan een eenvoudig spel, het ontwikkelt je emotionele en fysieke capaciteiten en kan alleen of met anderen worden genoten.

Naast de traditionele platte houten puzzels kun je ook prachtige houten puzzels vinden. Ze helpen om andere cognitieve en zintuiglijke vaardigheden in de hersenen van kinderen en volwassenen te ontwikkelen. De puzzelmarkt biedt veel ideeën voor een vroeg leerspel dat de traditionele creatieve hobby's zoals naaien, boetseren met klei, tekenen op papier, enz. zal veranderen.

De houten puzzel is een creatief spel dat een beroep doet op de zintuigen. Het is ook een fysieke voorstelling van verschillende dieren of andere personages. Het bouwen is een leuke, rustige en plezierige tijd om met je kinderen te delen. Eenmaal in elkaar gezet kun je het toevoegen aan je verzamelobjecten, je bureau ermee versieren, of het aan een geliefde geven, want het kan een originele houten decoratie zijn. Het is een geweldig cadeau dat zeker in de smaak zal vallen.

Ontdek je volgende projecten op de website van Figured'Art