Diamond painting: te gebruiken technieken

De verschillende technieken om te gebruiken bij het maken van je diamond painting


diamond painting

Diamond painting is een creatieve kunst die wereldwijd miljoenen liefhebbers kent. Leuk en gemakkelijk te leren, diamond painting bestaat uit het maken van verhoogde glinsterende schilderingen door het plaatsen van kleine strass-steentjes op een zelfklevend canvas. Er is geen eerdere ervaring nodig om deze activiteit te beoefenen. Als je gepassioneerd bent door deze trendy creatieve kunst, is hier alles wat je moet weten over de verschillende technieken die je in je project kunt gebruiken.

Dambord diamond painting techniek

 

diamond painting techniek

 

Met de dambordplaatsing kun je je lijnen recht plaatsen en strass-stenen goed laten uitlijnen. Met deze methode van diamond painting pakket kun je tijd besparen bij de realisatie van je creaties. De dambord techniek bestaat uit het plaatsen van een diamant in elk ander vierkant. Op dezelfde manier moet je een vierkant vrijlaten en dan de strass-steen onder het lege vierkant op de volgende regel plaatsen. Zo kun je de diamanten op het borduurwerk uitlijnen. Na deze stap moet je teruggaan en de lege plekken opvullen.


De dambordmethode vermindert het risico van inconsistente diamantpatronen en gaten tussen de strass-stenen. Het andere voordeel van deze diamond painting techniek heeft te maken met de klik of pop die je hoort als je diamanten in de lege gaten plaatst. De dambordmethode van diamantplaatsing maakt het ook gemakkelijk om grote gebieden met dezelfde kleur op te vullen.


Om effectiever te zijn kun je de dambordtechniek gerust uitproberen met een pincet als je vierkante diamanten gebruikt. Zo kun je ze goed plaatsen en de niet-conforme stukjes gaandeweg beter rechtzetten. Daarna kun je de penapplicator gebruiken om de lege gaten op je canvas op te vullen.


"Rij voor rij" diamond painting methode 

 

diamond painting techniek

 

Deze methode van diamond painting is een van de leukste en gezelligste technieken. Het houdt in dat je de diamanten op een rij zet, rij voor rij. Als je een groot blok op je canvas hebt met dezelfde kleur, is het aan te raden om een multi-placement tool te gebruiken. Je kunt 4 of 5 diamanten tegelijk plaatsen, rij voor rij. Indien nodig en afhankelijk van de aard van je diamond painting, kun je kleuren afwisselen. De "rij voor rij" methode van diamond painting maakt het gemakkelijk om de strass-stenen uit te lijnen en een beter resultaat te bereiken.

 

"Kleur voor kleur" diamond painting techniek

 

diamond painting techniek

 

Dit is een populaire methode voor beginners in diamond painting en de meer nauwgezetten. Deze diamond painting techniek bestaat uit het markeren van een pad over het canvas en het werken met één kleur tegelijk. Het belangrijkste nadeel van deze techniek is dat de blootgelegde gebieden na verloop van tijd minder kleverig kunnen worden.

Bij deze methode is het risico van verlies van diamanten minimaal. Het wordt aanbevolen voor perfectionisten en degenen die orde waarderen. Om je canvas vrij van vuil te houden, kun je het gerust vastzetten met een plastic voedselfolie zodra je klaar bent met het leggen van de diamanten van één kleur.

 

"Vierkant voor vierkant" diamond painting techniek


Bij deze diamond painting optie werk je aan één deel tegelijk. Hiervoor moet je het hele canvas in vierkanten verdelen. Je moet de plaatsing van de diamanten op één vierkant afronden voordat je aan het volgende begint. Bij deze methode van diamond painting is het raadzaam de stylus af en toe te herladen en te kiezen voor het gebruik van slechts één kleurcategorie per keer.

De "vierkant voor vierkant" methode van diamanten aanbrengen is echter niet de juiste optie als je je werk snel wilt afmaken. Met deze methode verlies je waarschijnlijk tijd met het afwisselen van kleuren, vooral als je meerkleurige vlakken hebt. Bij deze methode is het belangrijk om op te letten dat er geen lege vierkanten overblijven. Vergeet niet je canvas af te dekken met een beschermfolie om te voorkomen dat stof of haren van huisdieren het beschadigen.


"Beste voor het laatst" diamond painting methode 


Ook bekend als de geleidelijke opklimtechniek, bestaat deze methode van diamond painting uit het beginnen met de kleur die de minste strass-stenen heeft. Daarna eindig je met de kleur die de grootste hoeveelheid diamanten heeft.

Met de multi-tip pen in je kit kun je meer diamanten van dezelfde kleur tegelijk plaatsen en effectiever zijn in de eenkleurige gebieden. Het is ook mogelijk om te beginnen met het plaatsen van de meer gangbare diamantkleuren en te eindigen met de kleuren die zeldzaam zijn.


"Venster" methode en de "pakket" diamond painting techniek

 

diamond painting techniek
© Blacksparklediamond

De raammethode is geschikt als je werkt aan grote eenkleurige gebieden. Je kunt je gebied bijvoorbeeld verdelen in vensters van 5 ruiten lang en 5 ruiten breed. Zodra de vensters zijn gemaakt, plaats je strass-stenen van de gewenste kleur in de lege gebieden met een diamond painting pen of met behulp van het pincet dat in je pakket is meegeleverd. Net als bij de dambordtechniek houdt de raammethode van diamond painting de lijnen zo recht mogelijk.

De "pakket" techniek is ook gemakkelijk te doen. Verdeel gewoon je strass-stenen van dezelfde kleur in percelen. De lege vakjes vul je dan gaandeweg in met de diamond painting pen van je kit. Met deze technieken maak je echte diamond painting die je aan je geliefden kunt aanbieden of met trots kunt tentoonstellen.

 

Onze tips voor succesvol diamond painting


Een combinatie van paint by number en traditioneel kruissteek borduren, diamond painting is een van de creatieve hobby's die ontspanning en concentratie mogelijk maakt. Hoewel het meer creativiteit vereist, zijn er effectieve tips om met gemak te werken en prachtige kunstwerken te maken. Om je strass-stenen gemakkelijker op je borduurdoek te plaatsen, gebruik je de precisie-accessoires die in je diamond painting zitten om de gewenste look te krijgen. Gebruik ook een doe-het-zelf kit om je kralen vast te zetten.

Om onvolkomenheden en vouwen op je canvas te verwijderen als je klaar bent met het plaatsen van de kralen, aarzel dan niet om gewicht aan te brengen om ze plat te maken. Je kunt bijvoorbeeld het gewicht van je lichaam aanbrengen door het canvas onder je matras te leggen. Naast deze aspecten moet je ook voorkomen dat je de plastic folie van je borduurdoek verwijdert. Aarzel in geval van vuil niet om babydoekjes te gebruiken om je diamond painting schoon te maken.

Ben je een liefhebber van diamond painting of een beginner? Wij bieden honderden modellen voor alle smaken en alle niveaus! Elke diamond painting kit bevat een zelfklevend canvas, zakjes strass-stenen in verschillende kleuren en accessoires om de diamanten te lijmen.

We bieden ook diamond painting eigen foto pakketten aan, gebaseerd op de foto van je keuze. Onze ontwerpers helpen je graag aan een origineel idee voor een creatief cadeau voor Kerstmis of voor de interieurdecoratie.