Kruissteek borduren: Alles wat je moet weten over de DMC kleurenkaart

De mouliné borduurdraad en de DMC kleurenkaart voor het kruissteek borduren: we leggen alles uit!

 

Je hebt besloten om te beginnen met kruissteek borduren? Goede keuze! Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de beroemde DMC kleurenkaart, maar wat is het precies? Volg onze gids om meer te leren over borduurdraad, borduren en hun geschiedenis.

 

mouliné borduurdraad

 

Je Figured'Art kruissteek borduurpakket is open en je hebt alle accessoires voor je op tafel gelegd. Maar voordat je aan je nieuwe project begint, is het belangrijk voor het borduren om te begrijpen welke kleuren draden in je kit zitten en hoe je ze kunt herkennen.

 

Wat is DMC?

 

DMC is een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in borduurgaren, met name mouliné-garen dat het meest gebruikt wordt bij kruissteek borduren

Sinds de 18e eeuw staat DMC bekend om het produceren van het eerste katoenen garen. Sindsdien heeft het bedrijf hoogwaardige garens geproduceerd voor hand- en machinaal borduren, die wereldwijd worden verkocht. Na dit succes en het brede scala aan kleuren (meer dan 500 tot nu toe!), heeft DMC een kleurenkaart gemaakt die erkend wordt als de standaardreferentie voor borduurgaren kleuren.

 

Gietgaren voor uw kruissteek project

 

mouliné borduurdraad

 

Het mouliné garen is een van de meest gebruikte draden voor kruissteek borduren. Het is gemaakt van zes gedraaide strengen katoenen draad, en de textuur is zacht en licht glanzend. Bij het maken van uw kruissteek project, kunt u ervoor kiezen om het te gebruiken zoals het is, of het te verdelen in individuele strengen. Bij Figured'Art raden we aan om er 3 te gebruiken, dus om uw streng in 2 te verdelen. Waarom? Dit hangt af van de stof die u gebruikt en het gewenste effect. In het geval van de kruissteek stof die in uw kit is inbegrepen, gebruiken we 11CT AIDA stof, wat overeenkomt met 11 steken per inch, of 2,5 cm. Dus als u te veel strengen gebruikt, krijgt u een te dikke steek en komen de details van uw ontwerp minder naar voren.

 

mouliné borduurdraad

 

Om uw streng te verdelen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral als u een beginner bent. Trek de strengen voorzichtig uit elkaar (u kunt ze per 3 nemen als u dat wilt), maar pas op dat u niet te hard trekt en een grote warboel van knopen krijgt. De draden die in uw kit zijn inbegrepen, zijn al voorgesneden, dus de kans dat u de draad beschadigt door eraan te trekken is veel kleiner dan bij een streng van 8 meter die u in de winkel kunt vinden.

Bovendien is het bij het borduren met mouliné garen belangrijk om met strengen van de juiste lengte te werken. Als uw draadstrengen te kort zijn, moet u ze vaak verbinden, wat knopen en bobbels in uw borduurwerk kan veroorzaken. Als uw draadstrengen te lang zijn, kunnen ze in de knoop raken en problemen veroorzaken tijdens het borduren. Daarom vonden we het belangrijk om u de juiste lengte te geven in uw kit om effectief te kunnen werken aan uw kruissteek borduurwerk.

Mouliné borduurgaren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor het een populaire keuze is voor kruissteek borduurprojecten.

 

Het DMC kleurenkaartje

 

DMC kleurenkaart voor kruissteek borduren

 

Het DMC kleurenkaartje is een onmisbaar hulpmiddel voor elke professional of amateur die wilt borduren. Het is een monster van alle borduurgaren kleuren die op de markt verkrijgbaar zijn en wordt zelfs gebruikt door concurrenten die het gebruiken om hun eigen garen te maken.

Het DMC kleurenkaartje wordt vaak samen met borduurpatronen gebruikt. Deze patroonontwerpen specificeren de kleuren van garen die voor elk deel van het ontwerp moeten worden gebruikt. Door het gebruik van het DMC kleurenkaartje kunnen borduurders gemakkelijk de bijbehorende kleur van garen vinden voor elk deel van het ontwerp.

In uw Figured'Art kruissteekpakket zijn moulinégaren inbegrepen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het apart kopen ervan.

Het DMC kleurenkaartje bevat momenteel 500 verschillende borduurgarenkleuren. Elke kleur wordt geïdentificeerd door een uniek referentienummer, variërend van 1 tot 498 voor borduurgarens en 1 tot 12 voor parelgarens (die voornamelijk worden gebruikt voor andere soorten borduurwerk).

Zoals u kunt zien in de papieren handleiding die bij uw kruissteekpakket is geleverd, vindt u rechts van het symbool in de legenda het bijbehorende nummer van het DMC kleurenkaartje.

 

DMC kleurenkaart voor kruissteek borduren

 

Nu u meer weet over moulinégaren en het DMC kleurenkaartje, is het tijd om aan uw kruissteek project te beginnen!