Schilderen op nummer: 10 nuttige tips!

Dit zijn de 10 tips die je helpen bij het creëren van jouw werk. Deze tips zijn vooral bedoeld voor de meer ervaren artiesten/klanten, die al minimaal één canvas geschilderd hebben. Maar, je kan deze tips ook vanaf het begin meenemen als je dat wil!

 

10. Hoe zorg je ervoor dat de nummers niet zichtbaar blijven door de verf heen?

 

Professionele, witte penselen voor jouw schilderen op nummer.

 

Vaak zie je de nummers niet meer door de verf heen, maar het kan bij lichte kleuren wel voorkomen. De magische oplossing? Kleur de nummers in met een witte penseel!

Zoek de nummers de lichtste kleur van jouw canvas en kleur deze nummers met jouw witte penseel, voordat je gaat schilderen. Je zult geweldig resultaat zien!


9. Gesso Transparant: zo blijft de verf beter plakken

 

Gesso Transparant maakt het canvas extra ruw waardoor acrylverf of verf op oliebasis beter blijft plakken.

Deze primer is transparant (Clear Gesso in het Engels). Het optimaliseert de hechting van het canvas zonder het schilderij zelf te beïnvloeden!

Breng Gesso Transparant aan op je canvas en laat dit minimaal 24 uur drogen voordat je begint met schilderen.


 

8. Maak de verf vloeibaarder of laat opgedroogde verf weer opleven

 

Sommige mensen vinden het zijn als de verf minder dik is en daardoor beter handelbaar.

Acrylverf is oplosbaar in water. Door een paar druppels water toe te voegen, wordt de verf vloeibaarder.

Voor de meest complexe schilderijen kun je de vloeibaarheid van de verf optimaliseren met een fluidizer. Bestel jouw fluidizer voor acrylverf nu!

 


7. Ondersteuning, hoe stabiliseer je jouw canvas?

 

Schildersezels kunnen heel nuttig zijn voor schilderen op nummer! Ze hebben een groot plat oppervlak waar jouw doek gestabiliseerd wordt.

Je kunt ze plaatsen, vastmaken en overal mee naartoe nemen. Zo kun je schilderen op elke plek die je fijn vindt.

We hebben schildersezels met A3-formaat, A2-formaat en kleine, gebruiksvriendelijke schildersezel om jouw canvas en lijst in vast te zetten.Schildersezel: de ideale ondersteuning voor jouw schilderen op nummer!


Artiesten schildersezel: ideaal voor jouw schilderen op nummer!


6. Ga slim om met de extra verf

 

Als jouw canvas af is, dan heb je vaak verf over die in de meeste gevallen weggegooid wordt.

Onze verf is niet giftig en onschadelijk voor het milieu, maar we raden je aan om de verf niet te verspillen. Je kunt de verf gebruiken om op een blanco canvas te oefenen. Hierdoor kun je zien of je vooruitgang boekt en jouw creativiteit loslaten zonder begrensd te worden door zones en nummers! Bestel nu een blanco canvas die klaar is om te gebruiken.


5. Digitale oplossingen: hoe optimaliseer je jouw zicht?

 

Sommige klanten vinden onze nummers te klein. Dit maakt de nummers moeilijk te lezen voor ze en dat heeft invloed op de ervaring met het schilderen.

Door te schilderen op nummer met kleine vlakken kun je echter ook gedetailleerder en mooier werk krijgen. Het is dus moeilijk voor ons om alleen schilderijen te maken met grote kleurvlakken.

In plaats van een vergrootglas, dit zou erg onhandig zijn, raden we je aan om van tevoren een foto te maken van het canvas.

Hierdoor kun je tijdens het proces terugvallen op de foto op je smartphone of tablet, en kun je de kleinere vlakken inzoomen zodat de getallen goed zichtbaar zijn!
4. Modelleringsbril: de cijfers beter zichtbaar

 

Zoals in de vorige tip al beschreven stond vinden sommige klanten de nummers te klein. Hierdoor wordt het lezen lastiger en de ervaring minder leuk.

Door te schilderen op nummer met kleine vlakken kun je echter ook gedetailleerder en mooier werk krijgen. Het is dus moeilijk voor ons om alleen schilderijen te maken met grote kleurvlakken.

Naast, of als vervanging voor de ‘digitale’ oplossing beschreven in tip 5, raden we je ook aan om onze bril met geïntegreerde led-verlichting voor schilderen op nummer te gebruiken.

Dit is de traditionele oplossing, sinds tijden al gebruikt door ambachtslieden of modelmakers om nauwkeurig te kunnen werken. Bestel jouw corrigerende bril nu!
Bril met vergrootglazen, led-verlichting en hoofdband voor schilderen op nummer.


3. Geplooid canvas: hoe strijk je de rimpels van een canvas glad?

 

Rimpels op een canvas is een vrij normaal verschijnsel, zeker als het canvas tijdens het bezorgen opgerold of opgevouwen is geweest.

Gelukkig kun je hiervoor een strijkijzer gebruiken, net als bij gekreukte kleding. 

  • Strijk het canvas voordat je gaat schilderen!
  • Draai het canvas om en strijk de achterkant.
  • Verhoog de temperatuur van het strijkijzer geleidelijk zonder ooit linnen/katoen te bereiken (een canvas is meestal gemaakt van linnen, maar het oppervlak waarop geschilderd wordt heeft een speciale behandeling gehad, net zoals de stukken waar de nummers op gedrukt zijn).

Wees voorzichtig met de temperatuur van jouw strijkijzer!


2. Schilder één nummer tegelijk: houdt de ver nat

 

Als je één kleur tegelijk schildert, vermijdt je dat de verf te lang blootgesteld wordt aan de lucht en daardoor snel uitdroogt. 

Voordat je de verfpotten opent is er geen risico. De verf wordt dusdanig bewaard dat deze nog steeds vers is als je hem binnen krijgt.

Maar, na opening kan de verf uitdrogen. Na langdurige blootstelling aan de lucht droogt de verf gedeeltelijk uit. Geen paniek! Wij hebben de oplossing!

Deze verf is acrylverf, dus je kunt een beetje water toevoegen. Of, nog efficiënter, professioneel acrylvloeistoffen.

 

1. Zigzag: overgangen vervagen en controleren

 

De Zigzag techniek is een geavanceerde techniek voor professioneel schilderen op nummer.

De basis is het vervagen van de overgangen tussen de verschillende kleurgebieden. Dit geeft een realistischer en natuurlijker uiterlijk. We moeten ook niet vergeten dat de nummers als het ware een gids zijn, het is niet verplicht om dit aan te houden!

Schilderen is kunt, er zijn dus geen regels! Laat je creativiteit los, oefen en denk outside de box om jouw persoonlijkheid terug te laten komen in jouw werk.

Dit is het idee:

Samenvatting van de stappen voor het vervagen:

Eerste stap:

Schilderen op nummer, probeer mooie overgangen te krijgen, zonder strepen en met een relatief dunne laag verf. Raak niet in paniek als de nummers nog zichtbaar zijn door de verf heen. Er zijn extra lagen verf nodig voor het uiteindelijke resultaat.

Laatste stap:

Volg de Zigzag methode op overgangsgebieden om realistische en adembenemende hellingen te creëren!

Uitleg van de “Zigzag” techniek vind je in de onderstaande video:

Het doel van deze techniek is om overgangszones tussen twee kleuren te vervangen door in een zigzaggende vorm te schilderen, waarbij beide kleuren elkaar doorkruisen. 

In de introductie van de video wordt het gedaan met groen en bruin. We beginnen met bruine, schuine penseelstreken op de groene zone en gaan dan verder met schuine (in tegenovergestelde richting) groene penseelstreken, richting de bruine zone.

Met een schoon penseel is het een kwestie van mensen van de Zigzag zone. Zo creëer je geleidelijk een mooie vervaging. Pas op dat je nooit door je eigen verf vervaagt, te ver van het Zigzag gebied af.

Maak de penseel regelmatig schoon met een stukje stof. Hierdoor wordt het resultaat nog nauwkeuriger.

Gefeliciteerd, je bent nu een professionele schilder die prachtige gradiënten beheerst!

Zoals altijd: oefenen baart kunst. Goede resultaten komen met de tijd en door oefening.

Je hoeft je niet te haasten door na te denken over het resultaat. Focus op je schilderij. Misschien kun je niet elk moment waarderen en ben je niet altijd tevreden met je werk.

Focus je op het proces van het schilderen, het toepassen van de technieken en de ervaring. Dit is belangrijker dan het resultaat.

Als je blijft oefenen en de tijd neemt, zul je altijd tevreden zijn met het bijzondere resultaat van jouw harde werk.