DAN ROBBINS: DE UITVINDER VAN SCHILDEREN OP NUMMERS

De dood van de uitvinder van Schilderen op Nummers


Portret van Dan Robbins: de uitvinder van schilderen op nummers, overleden op 1 april 2019.

Een interessante herinnering aan zijn bijzondere verhaal!

Deze artiest vond dit revolutionaire concept uit in de jaren ’50. Hij werd hierin geïnspireerd door Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci leerde zijn studenten hun artistieke geest ontwikkelen door middel van genummerde tekeningen.

Hoe moet je schilderen als je er net mee begint? De oplossing: een schilderpakket met gecodeerde potten, penselen en een canvas met nummers! Zo simpel is het!

Dan Robbins had dit idee in 1949, toen hij voor de Palmer Paint Company in Detroit werkte. Hij had plannen om een creatief product te ontwikkelen om volwassenen mee te vermaken. De Tweede Wereldoorlog was ten einde en de Amerikanen hadden meer tijd om allerlei verschillende hobby’s uit te voeren.


Dan Robbins en één van zijn schilderen op nummers

Dit fenomeen werd in de Verenigde Staten in één klap razend populair. Voor een hele generatie werd dit één van de favoriete hobby’s.

Toen ter tijd waren er geen computers en werden schilderijen alleen maar met de hand gemaakt. De eerste pakketten waren vrij simpel, met een aantal kleuren. Later werd het meer gedetailleerd en werden er veel kleuren toegevoegd. Het werd toen meer zoals het vandaag nog steeds is.

De eerste Schilderen op Nummers: dit ga je niet geloven!

Dit is het eerste genummerde schilderij van Robbins. Het heet “Abstract No. One” en is een stilleven. Zijn team creëerde later veel meer populaire modellen van landschappen.


In de jaren ’50 werden er in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 20 miljoen schilderen op nummer pakketten verkocht.

De kunstwereld was niet altijd enthousiast over het concept van schilderen op nummer. Er was vaak kritiek op deze methode omdat deze methode het voor iedereen mogelijk maakt om geweldige werken te creëren.

Beroemdheden zoals Andy Warhol (bekend vanwege zijn schilderen) ondersteunde schilderen op nummers. Hij was fan en deed het zelf ook.

Dan Robbins was actief tot het einde van de jaren ’80 en zijn werken worden nog steeds tentoongesteld in het Detroit Historical Museum.

Robbins had een simpel idee: kunst toegankelijk maken voor iedereen. Figured’Art volgt de stappen van deze uitvinder van schilderen op nummers, door meer ontwerpen en een grote variëteit schilderen op nummers aan te bieden.