Hoe maak je kruissteken tijdens het borduren

Hoe maak je kruissteken tijdens het borduren - Praktische tips voor gebruikers om aan de slag te gaan met kruissteek borduren

1) Als je nog nooit in je leven een kruissteek hebt gedaan, ben je hier aan het juiste adres!

 

Ik had ook nog nooit geborduurd! Kruissteek borduren is een goede manier om als beginner in de kunst te komen. Het is een creatieve hobby waar iedereen aan kan beginnen, er is duidelijk geen leeftijd om te beginnen. Er zijn steeds jongere mensen die het doen (Figured'Art Info: we hebben klanten die ouder zijn dan 90 jaar die dagelijks cross-stitch of diamond embroidery doen).

De creatieve vrijetijdsbesteding is ontspannend, het stelt je in staat om innerlijke rust te vinden terwijl je je creativiteit ontwikkelt. Als het me gelukt is, geloof me, jij ook!

De principes zijn als volgt:

 

Het principe van kruissteek borduren is om het oppervlak van een doek volledig te bedekken en zo een motief weer te geven, met behulp van draden van verschillende kleuren waarmee je kruisen vormt.

Zien? Het is niet ingewikkeld!

 

2) Inbegrepen Materiaal:

 a) Een 11CT voorbedrukt Aïda canvas, wat betekent dat de fijnheid van het weefsel overeenkomt met 11 steken over een lengte van één inch (=2,5cm).

 

Het voorbedrukte ontwerp op de stof heeft alle symbolen en instructies om u door uw borduurwerk te leiden.

Het goede nieuws is dat het voorbedrukte kleurenontwerp oplost in water. Nadat je 100% klaar bent met het borduren van je werk, week je je canvas gewoon een paar uur in warm water en alleen je kruissteken blijven zichtbaar op het canvas!

b) Een gids op gekleurd papier met dezelfde symbolen en instructies als op het voorbedrukte canvasontwerp.

Deze gids geeft u daarom toegang tot alle symbolen, kleuren of draadnummers voor elke steek op het doek, en op een manier die soms praktischer, hanteerbaarder en onafhankelijker is dan bij een directe lezing op het doek.

c) Een set voorgesorteerd, voorgesneden en genummerde borduurgarens via een geperforeerde rugkaart.

Met het nummer op elke draad kunt u verwijzen naar de legenda op het doek of op de papieren gids om de overeenkomst tussen elk symbool, nummer en kleur van borduurdraad te vinden.

d) Een kleine accessoirekit met borduurnaalden, een borduurhoed (hoewel borduurnaalden de vingers niet steken) en twee soorten threaders om uw draden snel en efficiënt door de naald te rijgen.

3) Hoe bereid je jezelf voor voordat je begint met je kruissteek borduren

 

Voordat u begint met het rijgen van uw naalden of het borduren van uw eerste kruissteken op uw canvas, is het belangrijk om de tijd te nemen om u te oriënteren tussen de symbolen op het canvas of de papieren gids, de nummers op de draadkaart en de werkelijke draden die op uw naald moeten worden geregen.

Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om, naast de markering, te beslissen over het eerste gebied op het doek waar u begint met borduren. We raden over het algemeen aan om te beginnen met een relatief groot gebied, met veel steken om het onder de knie te krijgen!

 

Belangrijke herinnering over symbolen, legenda's en threads:

Soms zijn de symbolen op de stof van een kleur die relatief dicht bij de kleur ligt van de echte draad die op dat symbool moet worden geborduurd. Wees echter voorzichtig, dit is niet altijd het geval!

Hier is een voorbeeld van een EENVOUDIG geval, maar zeldzaam:


Je papieren gids en je canvas tonen je een vierkant, roze symbool met een 8 erin.

Dus je verwijst naar de legenda op de zijkant van je canvas of papieren gids, en je ziet dat het te selecteren draadnummer, hier in de linkerkolom, omcirkeld in blauw, nummer 8 is. (U zult de gelijkenis opmerken tussen het canvassymbool, een roze vierkant met een 8 erin, en het borduurdraadnummer, dat ook nummer 8 is.

Het enige dat overblijft is om draadnummer 8 op de geperforeerde steunkaart te vinden. En u zult merken dat draad 8 roze is en alleen in dit "eenvoudige" geval overeenkomt met de roze kleur van het symbool dat op het doek en op de papieren gids is aangegeven.

 

Waarschuwing:

 

In sommige gevallen komt de kleur of het nummer van het symbool op uw canvas of papieren gids niet overeen met het nummer of de kleur van de draad op de ponskaart.

Om de contrasten te benadrukken en een betere zichtbaarheid op het doek mogelijk te maken, is de "eenvoudige" case zoals beschreven in het vorige voorbeeld niet altijd haalbaar. (vooral in het geval van ontwerpen met kleurgradaties met verschillende naast elkaar geplaatste kleuren die erg op elkaar lijken).

Het is daarom erg belangrijk om de tijd te nemen en een draad- en symboolmarkering te maken voordat je ergens aan begint.

 

Hier is een ingewikkelder voorbeeld, het is belangrijk om het goed te begrijpen:

Uw papieren gids en uw canvas tonen u een vierkant, blauw symbool zonder cijfers of vormen in dit gebied.

 

Dus je verwijst naar de legenda aan de zijkant van je canvas of papieren gids, en je merkt dat het te selecteren draadnummer, hier in de linkerkolom, omcirkeld in blauw, het nummer 3 is. (U zult deze keer opmerken dat er geen overeenkomst is tussen het canvassymbool, dat een blauw vierkant zonder nummer is, en het draadnummer dat moet worden geborduurd, wat een 3 is)

Verder is het je waarschijnlijk opgevallen dat rechts van het symbool in de legenda een ander nummer wordt aangegeven. Deze referentie, meestal een 3- of 4-cijferig nummer, is een kleurreferentie volgens een DMC-borduurstandaard. U kunt op deze link klikken om meer te weten te komen over DMC kleuren via onze bijbehorende blogpost.

 

 

 

Het enige dat u nog moet doen, is draad nummer 3 op de ondersteunende ponskaart vinden. En u zult merken dat draad 3 grijs is en daarom niet overeenkomt met de blauwe kleur van het blauwe, vierkante symbool dat op het doek en op de papieren gids is aangegeven.

We dringen daarom aan op het belang van een goede voorbereiding en een goede locatie van uw legendes, symbolen en draden, zodat u niet de verkeerde draad borduurt en dit pas enkele uren of dagen later beseft, wat veel werk zou vergen om alles te corrigeren.

 

4) Hoe bereid je je draad en naald voor?

 

Het eerste dat u moet weten voordat u uw draad in een naald rijgt, is dat een borduurdraad bestaat uit 6 strengen.

Bij het maken van Figured'Art kruissteek borduren pakketten met Aïda canvas in 11 CT is het belangrijk op te merken dat slechts 3 van de 6 strengen nodig zijn.

Zodra u uw nieuwe 3-strengs draad hebt gescheiden, kunt u deze met de hand of met de threader door uw naald rijgen.

Het maakt niet uit welk type threader u het liefst gebruikt, het principe blijft hetzelfde:

 

 

Belangrijke opmerking: Zodra uw draad door de naald is geregen, is het niet nodig om deze aan de naald te binden. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende draad aan beide zijden van de naaldring hebt, zodat deze niet van de naald glijdt wanneer deze herhaaldelijk door je stof gaat of door je rechte steken aan de achterkant van de stof (als je een draad wilt stoppen, zie hoofdstuk 9).

 

5) Je eerste kruissteek begrijpen

Een Aïda-doek bestaat uit verschillende kleine gaatjes die een raster vormen. Een kruissteek bestaat uit het verbinden van 4 gaten met een draad, waardoor een kruisvorm "X" ontstaat.

 

Steek van onder het doek linksonder op een vierkant, dan van boven het doek rechtsboven, waardoor het eerste deel van het kruis (1 en 2) wordt gemaakt.

De draad komt aan de onderkant van het doek terecht, dan naai je rechtsonder van onder het doek en steek je linksboven over het doek, dat een kruis vormt.

 

6) Start je eerste thread goed

 

Bij het starten van een kleur, en dus een nieuwe draad, is het belangrijk om het uiteinde van de draad aan de achterkant van het canvas te bevestigen om de stabiliteit van al uw draad en steken in het gebied te garanderen met behulp van dat deel van de draad.

Zorg er in de regel voor dat je bij je eerste kruissteek je draad niet te ver trekt (anders moet je opnieuw beginnen) en dat je 2 of 3 cm op de achterkant van je canvas houdt.

Deze extra 2 of 3 cm kan op de achterkant van de stof worden geblokkeerd door je eerste lijn kruissteek. Inderdaad, op de achterkant van het canvas moeten je kruissteken eruit zien als verschillende lijnen draad waaronder je overtollige portie kan worden gestopt.

 

Met behulp van deze techniek is het niet nodig om de draad aan het canvas te binden, en dit houdt de achterkant van uw canvas schoon. Als de 2 of 3 cm draad niet volledig is geblokkeerd, kunt u altijd het overtollige doorknippen.

Opmerking: Als u een draad wilt starten in een gebied van uw stof dat zich naast een gebied bevindt dat al volledig is geborduurd, kunt u uw draad ook beginnen met behulp van de rechte steken in dat gebied (aan de achterkant van de stof)

U kunt verwijzen naar 9) hieronder om de details van deze techniek te begrijpen.

 

7) Koppel je kruissteken goed

Bij het borduren van een reeks kruissteken van dezelfde kleur zijn er over het algemeen twee manieren om dit aan te pakken:

a) De eerste is om een volledige kruissteek te maken, de een na de ander.

In dit voorbeeld kun je zien dat elke kruissteek compleet is (1-2-3-4), voordat je doorgaat naar de volgende (weer 1-2-3-4).

b) De tweede methode is om eerst alle diagonalen in één richting op een hele rij kruissteken te maken en dan terug te komen op al je steken door de tweede diagonaal in de andere richting te borduren.

In dit voorbeeld ziet u de volgorde van alle eerste diagonalen van links naar rechts (1-2-3-4-5-6-7-8), dan terug van rechts naar links op de tweede diagonaal (9-10-11-12 etc...)

Opmerking: Wanneer u meerdere kruissteken koppelt, moet u ervoor zorgen dat u uw draad altijd strak trekt op elke steek terwijl u voor en achter het canvas passeert. Er mag geen speling in je hechtingen zitten.

 

8) Volg de volgorde van je steken

Om met je kruissteken een optimaal resultaat te krijgen, is het belangrijk om altijd in dezelfde richting te naaien.

 

In dit voorbeeld werd eerst de roze diagonaal gemaakt tussen 1 en 2, daarna de tweede blauwe diagonaal tussen 3 en 4.

Voor een optimaal resultaat moet je deze diagonaal altijd bovenop hebben.

Dit is niets meer of minder dan hetzelfde principe als de volgorde van schoenveters om een schoon en ordelijk uiterlijk te hebben.

 

9) Hoe u uw thread kunt stoppen

 

Zodra u alle kruissteken in een deel van uw canvas met dezelfde kleur draad hebt voltooid, is het noodzakelijk om uw draad te stoppen.

Om een draad te stoppen, moet u er eerst voor zorgen dat de naald met de draad aan de achterkant van de stof zit en vervolgens de draad blokkeren onder de niet-diagonale steken aan de achterkant van de stof (en dus onder de draden van uw laatste lijn kruisstiksels die u gedaan hebt voordat u de draad wilt stoppen). Over het algemeen worden minimaal 3 en maximaal 5 niet-diagonale rechte steken gebruikt om een draad te blokkeren.

 

In dit voorbeeld is duidelijk te zien dat de naald met de draad onder 4 rechte steken op de achterkant van de stof gaat.

Nadat je je draad door 3-5 rechte steken op de achterkant van de stof hebt gehaald, kun je het overtollige afsnijden en vervolgens een nieuw gebied beginnen met dezelfde draad of een nieuw gebied met een andere kleur draad.

 

10) Geïsoleerde hechtingen? Je draadje stoppen of houden?

 

Soms bevat een gebied van te borduren steken een aantal steken die min of meer ver van het hoofdgebied liggen.

In dit geval ontstaat er een dilemma, moet ik mijn draad stoppen en opnieuw starten of kan ik verschillende vierkanten van het raster aan de onderkant van de stof "overslaan"?

We raden meestal aan om uw draad te stoppen en opnieuw op te starten op het geïsoleerde punt (en) alleen als de afstand groter is dan 5 of 6 vierkanten op het canvasraster, om de achterkant van het canvas georganiseerd te houden en ook om te voorkomen dat er te veel draad wordt verspild.

Voorbeeld met een garen waarvan het symbool op het doek een oranje vierkant is:

In dit voorbeeld kunnen we zien dat het vanaf het belangrijkste gebied aan de linkerkant (ingelijst in groen) altijd mogelijk is om verschillende vierkanten van het raster te "springen" via de achterkant van het canvas, om direct geïsoleerde punten te bereiken (die hier minder dan 6 vierkanten van het begingebied zijn).

Opmerking: Als de afstand groter is dan 5 of 6 vierkanten op het raster, is het natuurlijk tijdrovender en vervelender om uw draad te stoppen en vervolgens elders opnieuw op te starten, maar vergeet niet dat u zonder dit niet alleen het risico loopt veel draad te verspillen, maar de achterkant van uw canvas zal worden bedekt met lijnen van niet-gestikt draad,  het verbinden van steken over lange afstanden, waardoor je canvas erg rommelig wordt en steeds moeilijker om mee te werken.

 

11) Je canvas wassen

 

Zodra het ontwerp volledig is geborduurd, uw kruissteken volledig zijn voltooid en uw draden volledig zijn gestopt, is het noodzakelijk om uw stof een paar uur in warm water (maximaal 30 °C) te weken, af te spoelen en vervolgens op kamertemperatuur te laten drogen.

Het patroon en de lijnen of legenda's die voorgedrukt zijn op uw canvas zijn gemaakt van een speciale inkt die kan worden opgelost in water.

Zodra deze fase is voltooid, zult u merken dat alleen uw kruissteken zichtbaar blijven op uw canvas, waardoor uw werk perfect wordt weergegeven.

 

12) De finishing touch: strijken

Zodra uw canvas is geweekt, gespoeld en gedroogd, kunt u de achterkant van het canvas voorzichtig op een lage temperatuur strijken om uw stippen af te dichten en plat te maken.